Ponit


© Sonja Julkunen
Carpe diem ja niin edelleen - BWT Lovestory mullisti maailmani yhdessä keskiviikkoisessa ravi-illassa. Sattuman kautta päädyin tilanteeseen, jossa minulla oli yö aikaa päättää tuleeko minusta vihdoinkin ihka oikea hevosenomistaja.

Vaikken Taylor Swiftistä tykkääkään, koko yön "It's a Lovestory baby just say yes"-lainia repeatilla pään sisällä kuunneltuani en vain voinut kieltäytyä. Sitä päätöstä en ole katunut hetkeäkään. (Huom. Ko. katumus ei korreloi ketutuksen tai riittämättömyyden tunteen määrään.)

Love on valtavan kiltti ja kaunis hevonen, joka on ajossa reipas ja rehellisyyden nimissä turhankin totinen. Toisesta yhteydestä lainattua sanontaa hieman muunnellen ja kaikella rakkaudella todeten "shower not goer". Nyt 8-vuotias hevonen oli koko varsa-aikansa Ilkka Korven (ja Heikki Korven) osaavissa käsissä mutta siirtyi raukka jo 5-vuotiaana aloittelevan amatööriharrastelijan koe-eläimeksi. Kaikki otetaan siis kiitollisuudella vastaan mitä saadaan (toistaiseksi lähinnä kokemuksia ja kustannuksia).





Oikeiden ravureiden laumaan kuuluu toinenkin jäsen, josta omistan tosin vain muutaman karvatupsun verran: amerikkalainen lämminveriravuri Chrome. Se on 5-vuotias tamma, joka valmentautuu Ilkka Korven tallissa Ypäjällä. Chromen omistaa viidenkymmenen osuuden yhtymä Chromium Plated Stable, jonka edustajana minä toimin. Tutustu Chromeen ja sen omaan blogiin osoitteessa www.chromestable.fi !



Kotimäen Felicia on 8-vuotias gotlannin russ -tamma, joka löysi uuden elämän ratsuna ja monitoimiponina syksyllä 2014. Se saapui minulle ystävänpäivänä 2010, kun omalla raviurallani oli aika siirtyä shetlanninponeista eteenpäin. "Liisa" oli silloin käyttö- ja kisaponiksi vielä melkoinen raakile, jonka kanssa niin henkiset kuin fyysisetkin voimat olivat välillä koetuksella.

© Sallis Lindqvist
Ajan, vaivan, hermojen ja ihmisten luiden uhraukset ovat kuitenkin maksaneet itsensä takaisin. Liisasta tuli kivenkova kilpahevonen, jonka fysiikka vaikutti suorastaan luonnottoman hyvältä. Ponin kuumuminen ja omapäisyys aiheuttivat toisinaan pientä päänvaivaa, mutta tamma lunasti silti monin verroin sille asetetut tavoitteet.


© Pinja Pekkinen
Viivi on ensimmäinen ponini ja siksi sillä on aina erityinen paikka sydämessäni. Tämä 19-vuotias shetlanninponitäti viettää tällä hetkellä virkeitä eläkepäiviä Pälkäneellä. Syömisen ja hirnumisen ohella koko tallin väen hurmannut Viivi ilahduttaa agility- ja valjakkoponina, lasten harrastusponina ja talutusratsuna sekä rapsutuksia rakastavana lemmikkinä.

Viivi tuli minulle tutuksi jo vajaa kymmenen vuotta sitten, kun kävin hoitamassa sitä kesäpaikkamme naapurissa. Kesällä 2007 se sitten lopulta pitkän prosessin jälkeen matkusti luokseni ylläpitoon, ja myöhemmin allekirjoitettiin myös kauppakirja.

Näin jälkeenpäin ajateltuna Viivi taisi senhetkisessä tilanteessaan olla ensiponiksi suorastaan vaarallinen, mutta loppu hyvin kaikki hyvin: työntäyteisen ja vaiherikkaan vuoden jälkeen Viivi alkoi nauttia elämästään hyväkuntoisena ja kovapäisenä kilpahevosena samalla kun itse sain arvokasta kokemusta paitsi raviurheilusta myös ponin kouluttamisesta tarkoituksenmukaisin ja hevoslähtöisin keinoin.

Pystytukkainen ja pallomahainen ruunivoikko virtahepo on jäänyt varmasti mieleen kaikille jotka sen vain ovat päässeet näkemään. Lyhytjalkainen ja -runkoinen pikkutamma teki uskomattoman upeaa jälkeä omalaatuisella matalalla juoksutyylillään - totosijoja tuli yhteisten vuosien aikana lukematon määrä (sijaprosentti 25), rahasijoista puhumattakaan. Viivin ennätysajaksi jäi 2.44,9ake (2.49,8ke).


© Sallis Lindqvist
Marley Wee lähti Seinäjoelle kohti uusia seikkailuita heinäkuussa 2013. Sen jälkeen raviponin ura onkin jatkunut voitokkaasti ja voimakkaan nousujohteisesti.

Sain elää Martin kanssa sen kaikista kiehtovimmat varsavuodet ja nähdä ruman ankanpoikasen (kasvattaja Erja Mattilalta lainattu kuvaus) kasvavan maailman upeimmaksi isoksi hevoseksi! Ehdimme opettaa toisillemme paljon kaikenlaista, mikä kulkee mukanamme koko loppuelämän.